Publikrekord. Alternativa fakta.

På Håkan Hellströms konsert på Ullevi sommaren 2014 slogs Bruce Springsteens gamla publikrekord med nästan 3000 personer. Det var såklart en kul grej. Men det säger ingenting om vem av de båda som är den bästa artisten eller vem av dem som har de mest hängivna fansen. Båda har lyckats samla enormt mycket folk på sina konserter. End of story. Att The Boss skulle börja tjafsa om att siffrorna är falska, att man räknar på olika sätt, att någon har manipulerat bilderna och så vidare vore helt befängt. Vad skulle han vinna på det? Ingenting, tvärtom skulle ha göra bort sig. Och som sagt, publiksiffrorna säger inte något om artistens storhet eller talang.

Nu har vi en president i USA, en av världens mäktigaste män, som beter sig som en tjurig fyraåring i sandlådan. Det hjälper inte att hela världen kan överbevisa hans påståenden, han har ändå rätt. Alla andra är dumma. Alla andra ljuger. Det är inte ett beteende värdigt en statsman. Man kan förvänta sig sådant i Nordkorea, vars ledare är bäst på precis allting, enligt egen uppgift. Vill Trump verkligen lägga sig på samma nivå som ledaren i världens värsta diktatur?

Hur många som samlades i Washington för att se Trump svära presidenteden säger absolut ingenting om hans duglighet som president. Det förstår alla – utom Trump själv, som hänger sig fast vid något som är helt irrelevant. Det är patetiskt. Men vi har mer av den varan att vänta.

Och nu några dagar senare så kan man nästan önska att han bråkade om saker av det slaget. Det var löjligt och påfrestande, men inte mer. Dock har han nu tagit nya steg som är förfärliga, förkastliga, vedervärdiga, när han bit för bit stänger landets gränser. Man kan tänka att det ”bara” är uttryck för hans skeva självbild. Men det är mer allvarligt än så. Det kan finnas en medveten strategi, att provocera fram ett terrordåd från den muslimska världen, som kommer att ge Trump större befogenheter och mandat att slå tillbaka. Och då kan det tredje världskriget vara här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.