Julklappsakuten

Två dagar kvar till jul och jag har så lite julstress att jag kan ägna dagen åt en investering i mig själv och min hälsa (återkommer till det en annan dag). Det blir en bra julklapp till mig själv. Julklapparna till familjen köpte jag på nätet på ”Black Friday” och slog in dem allteftersom jag fick hem dem i veckan efteråt. Men om du fortfarande saknar present till någon – don’t panic! Här kommer nämligen lösningen. Och inte bara kommer du att göra mottagaren glad – du kommer också att bidra till hopp och framtidstro för andra människor. Och som det inte vore nog – att köpa en av de här julklapparna istället för vanliga paket gör att påfrestningarna på vårt jordklot minskar. Allvarligt talat, vi måste minska vår konsumtion av prylar och kläder om vi ska ha en jord att bo på i framtiden. Det första vi kan göra är att sluta köpa meningslösa saker till vuxna människor som redan har mer än de behöver och dessutom kan köpa vad de vill ha själva.  Så varsågod, här kommer en lista på organisationer som säljer de bästa julklapparna av alla!

Svenska kyrkans internationella arbete

Svenska kyrkans internationella arbete är en unik biståndsorganisation genom sitt samarbete med lokala aktörer/församlingar över hela världen. När en katastrof inträffar finns har man kontakt med människor med lokalkännedom som kan avgöra vilken typ av hjälp som bäst behövs. Förutom katastrofhjälp driver man projekt för att främja hälsa, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och stöd till utsatta troende.

På hemsidan presenteras många olika sätt att bidra. Just nu pågår julkampanjen Låt fler få fylla fem. Det finns också en gåvoshop där man till exempel kan köpa ett barnhälsovårdspaket, ett skolpaket eller bidra till fritidsverksamhet för ungdomar i ett av världens största flyktingläger.

Diabetesfonden

Diabetesfonden arbetar idag med att samla in pengar till diabetesforskning, samt att informera om diabetes. Diabetesfondens syfte är att eliminera orsakerna till diabetes och konsekvenserna av sjukdomen. Fondens ändamål är att:

  • främja och stödja den vetenskapliga forskningen rörande diabetes
  • verka för utbildning av personal inom de olika vårdsektorerna avseende diabetes
  • främja utarbetandet av nya undersöknings- och behandlingsmetoder avseende diabetes
  • verka för ökad upplysningsverksamhet rörande problemen kring diabetes.

På Diabetesfondens sida Diabetesgåvan kan du läsa om olika sätt att bidra. En annan bra present är att ge bort ett medlemskap i Diabetesförbundet. Den som blir medlem får bland annat tidningen Allt om Diabetes sex gånger om året.

Unicef Sverige – FN:s barnrättsorganisation

Varje dag hjälper vi miljontals barn att överleva och utvecklas. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Det går att förändra barns liv och vi vet hur man gör.

Trots att barnkonventionen godkändes av Sverige 1990 kämpar vi fortfarande för att barns rättigheter inte ska kränkas.

Vi får inget ekonomiskt stöd från FN utan vårt arbete finansieras uteslutande av frivilliga bidrag av privatpersoner och företag.

Sverige är inte alltid bäst i klassen på barns rättigheter.

I gåvoshopen kan man köpa vaccinpaket, lekpaket, skolpaket, flyktingpaket med mera.

Röda Korset

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi finns över hela världen och består av miljontals frivilliga som bestämt sig för att hjälpa andra människor. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp över hela världen och i Sverige, varje dag. Vi delar ut mat, förebygger katastrofer och bidrar med medmänsklig värme och mycket annat.

Röda Korset har ett mycket stort internationellt nätverk för katastrofarbete men utför också ett enormt viktigt arbete här i Sverige genom att ge stöd och erbjuda gemenskap för barn, sjuka, gamla, asylsökande med flera. I gåvoshopen finns det många olika typer av saker man kan bidra till och skriva ut gåvobevis, annars kan man såklart bli månadsgivare eller ge en engångsgåva.

Rädda Barnen

Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer.

Vi kämpar för att alla barn ska få en trygg och hälsosam uppväxt, att de ska kunna göra sina röster hörda och därmed få inflytande över sin situation. Inget barn ska utsättas för våld, övergrepp eller diskriminering.

Vi arbetar både i Sverige och internationellt. I Sverige bidrar våra medlemmar i de lokala verksamheterna med allt från läxläsning och insamling till lokalt styrelsearbete och politisk påverkan.

Ute i världen arbetar vi med långsiktiga program för att utsatta barn ska få en bättre framtid. I katastrof- och krigssituationer går vi in med akuta livräddande insatser, samtidigt som vi även där arbetar långsiktigt.

Det finns många olika sätt att bidra: som månadsgivare, genom att starta en egen insamling, eller genom att köpa gåvobevis i julkampanjen Årets julklapp är Ingenting.

Bonustips: Neuroförbundet – Paulas insamling till ALS-forskning

Av alla hemska sjukdomar vi kan drabbas av så tror jag att ALS är en av de allra värsta, både för den drabbade och för anhöriga. Vetskapen om att sjukdomen långsamt kommer att kväva livet och att det inte finns någon behandling är outhärdlig. Här finns verkligen många utmaningar för forskningen: att förhindra att sjukdomen uppstår, att hitta bromsmediciner och kanske till och med ett botemedel. Just nu finns det en familj som lever i totalt kaos då en livskamrat och mamma har drabbats av ALS med ett extremt hastigt förlopp. Ge dem en liten ljusglimt i mörkret genom ett bidrag till deras insamling. 


Detta är ett urval av organisationer som står mig nära. Det finns naturligtvis mängder av andra välgörande ändamål att stödja. Gör gärna det om du hellre känner för det. I flera av organisationerna kan du göra en insats genom ideellt arbete. Det är en riktigt fin gåva, att ge av sig själv och sin tid. Och man får massor tillbaka!

God jul! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.